Tuesday, March 22, 2011

Secebis perkongsian untuk diri dan semua


As salamu 'alaikum wrt wbrkth...

Alhamdulillah, bertemu lagi kita dalam bl0g yg cntk lagi cute ni...(pagi2 da perasan..huhu..maaf la ye..aku mmg mcm ni..nk wat cmne..ngeh3~)

ok, hari ni aku rsa baik ckt sbb pg tadi lepas da siap pkai sume n smbl tggu p.cu bersiap, aku tgk rancangan 'Raudhah' kat TV9..(sebenarnya p.cu yg tgk awal tu, pastu aku smbg la..hehehe.biasanya aku tgk MHI..huhu)

Tajuk hari ni ialah Khatam Al-Quran bahagian II.. dalam bnyk2 soalan yg ditnya kat ustaz tu ialah pasal:-


A’uu-dzubillaahis samii’il ‘aliimi minasy syai-thaanir rajiim

Maksudnya:
Aku berlindung kepada Allah daripada syaitan yang terkutuk.

Ayat ni banyak kelebihannya untuk perlindungan daripada syaitan terkutuk..yang aku sempat dgr pagi tadia ialah contoh paling mudah ialah time mak supermarket @ pasar raya...Ok,aku tnya ikhlas la kan..kalo korang masuk pasarraya, korang rasa mcm nk beli semua yg ada kan?yg tu cantik, yg ni cantik..aish, ringkasanya sume cntik la..kalo ada duit bnyk, msti korg beli semua kan?actually, aku pun cmtu gak..korang tahu x nape kita jadi cmtu?huuhu..

Sebenarnya kan, kita da dipengaruhi oleh hasutan syaitan..Syaitan dah mengaburi mata kita dgn nafsu yg meluak-luak sampai x kenal dah yang mana keperluan dan mana kehendak..aku cakap ni sbnrnya aku rasa mmg betul la..aku rasa jarang sgt aku baca ayat ni..tapi paling aku sedar ialah kalau lepas sembahyang, nafsu membeli  tadi dah  x  sekuat sebelum sembahyang..korang rasa cmne?aku rasa bersyukur sgt kerana di beri kesempatan utk belajar agama ni sejak dari kecil lagi..alhamdulillah3x..

konklusi dari ayat di atas jgk ialah korg baca la ayat yang pendek lagi  bermanfaat ni sebelum korang nak buat apa2..insya Allah, korang akan bebas daripada hasutan syaitan yang sentiasa berusaha untuk menghasut kita, yang x pernah akan berhenti menggoda kita dgn segala macam mehnah dan rencah nya supaya kita terhasut..cuba dan amalkanlah dalam kehidupan...insya Allah kita akan di lindungi Allah sentiasa..

maklumat tmbhan yg aku dpt dari blog Ustaz Shauqi ialah ayat ni yg dipanggil juga Isti'azah dapat menangani kemarahan..Diriwayatkan dalam sahih Bukhari bahawa pada suatu ketika dua lelaki bertengkar di sisi Rasulullah SAW. Salah seorang yang merah mukanya mencela seorang lagi dengan penuh kemarahan. Lalu Rasulullah SAW bersabda,

Sesungguhnya aku akan mengajar kamu satu kalimah yang jika dibacakannya akan hilang kemarahannya, iaitulah bacaan “A’uzu billahi minasy syaitanir rajim”.



Firman Allah dalam surah al-A’raf ayat 200 bermaksud: Jika engkau dihasut oleh sesuatu hasutan dari syaitan, maka mintalah perlindungan kepada Allah, Sesungguhnya Allah Maha Mendengar, lagi Maha mengetahui

Selain dari ayat di atas, ustaz tadi ada ckp pasal kalau kita stress atau x bersemangat nk study @ buat kerje (yang baik je, ok..huhu..), ustaz ajar suruh baca ayat ni...


La haula wa la quwwata illa billah..

Maksudnya:
tidak ada sesiapa yang mempunyai daya keupayaan untuk memelihara dirinya daripada menderhakai Allah melainkan dengan pertolongan dan perlindungan dari Allah, dan tidak ada sesiapapun mempunyai daya keupayaan untuk mentaati dan beribadat kepada Allah tanpa bantuan dan petunjuk daripada Allah. 


untuk pengetahuan aku dan kawan2, ayat ini ialah penyembuh untuk 99 jenis penyakit, sekurang-kurangnya penyakit dukacita, kesedihan dan kerisauan (Nadia ar-rumaisha)..so, kalau korang rasa mcm x de semangat, kurang @ down sesangat and rsa xde sapa yang sudi dengar luahan korang, amalkanlah ayat ini kerna DIA masih ada mendengar segala nya..hanya kita je yang sering lupakan DIA.DIA x pernah walau sedetik pun..huhu..
 
Ya Allah, ampuni segala dosa hamba-hambaMu yang lemah lagi kerdil yang sering lupakanMu..janganlah kiranya Kau meninggalkan dan menyisihkan Kami oleh kerana kesilapan kami Ya Allah..Kau kurniakan lah kpd Kami petunjuk dan hidayah pada Kami serta kau kurniakan lah Kami rakan2 serta orang2 yang boleh merapatkan dan mendekatkan lagi Kami kpdMu Ya Allah..
Sesungguhnya Engkau Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..
 
Di sini juga, aku kongsikan juga doa untuk memohon cinta sejati dan  yg  mengharapkan cinta yang sejati, kebahagiaan dan kedamaian hati, bacalah doa ini secara istiqamah..Insya Allah, jom sama2 amalkan..



Doa Nabi Daud a.s.



Ya Allah, sesungguhnya aku memohon cinta-Mu dan cinta orang yg mencintai-Mu serta cinta yg dapat mendekatkan aku kepada cinta-Mu.
Ya Allah, apa saja yg Engkau anugerahkan kepadaku daripada apa yang aku cintai, maka jadikan ia kekuatan untukku mencintai apa yg Engkau cintai. Dan apa saja yg Engkau singkirkan daripada apa yg aku cintai, maka jadikan ia keredaan untukku dalam mencintai apa yang Engkau cintai.
Ya Allah, jadikan cinta-Mu sesuatu yang paling kucintai daripada cintaku kepada keluargaku, hartaku dan air sejuk pada saat kehausan.
Ya Allah, jadikan aku mencintai-Mu, mencintai malaikat-Mu, rasul-Mu dan hamba-Mu yang soleh.

Ya Allah, hidupkanlah hatiku dengan cinta-Mu dan jadikanlah aku bagi-Mu seperti apa yg Engkau cintai.

Ya Allah, jadikanlah aku mencintai-Mu dengan segenap cintaku dan seluruh usahaku demi keredhoan-Mu".

[Hadith At-Tirmizi dlm Jami' al- Sahih, Rasulullah s.a.w bersabda: Inilah doa yg biasa dipanjatkan oleh nabi Daud a.s]

Okla, da bnnyk sgt aku tulis ni..ada lagi yang aku nk gtau tapi x ingat sgt..nnt salah fakta, jadi isu plak nnt..wuwuwu..insya Allah ada masa dan fakta serta ilmu yang aku dapat betul, aku akan kongsikan lagi..

Ha, sblm aku tutup kedai hari ni, aku nk cakap yang ustaz tadi pagi cakap yg kita kena ada 6 Key Perfomance Index(KPI)  Al-Quran  gak dalam hidup ni..yang aku ingat la, antara KPI tu ialah pembacaan, pemahaman, yang lain aku x ingat da..huhu..contohnya, kalau pembacaan, dalam 1-10, brape kita bg marks kat diri sendiri..mcm tu jgk la pemahaman kita ttg mksd ayat2 al-Quran...marilah kita muhasabah blk diri sendiri dan berubah kalau bukan utk orang lain, buat lah demi diri sendiri kerana kubur lain2 nnt k..so, jwb sendiri2 la nnt..hehehe..kalau aku sendiri, yg pembacaan, aku bg 8 la kot..pemahaman...oh no!!!aku mmg phm ckt bahasa arab tp aku x berapa mendalami lagi..dlm mksd lainnya, x baca sgt.,.Ya Allah, astaghfirullahal'azim..

footnote::jom la kita berubah bersama-sama ke arah kebaikan..jom membaca Al-Quran..bacalah setiap hari walau cuma satu ayat...jika x berkesempatan juga, kt boleh baca al-mathurat sbgai ganti selepas setiap kali solat 5 waktu..insya Allah..jom berubah, kalau bukan sekarang, bila lagi???

in memory::teringat masa sekolah menengah rendah  (tingkatan 1-3) kat SMU(A) Maahad Ahmadi Tanah Merah,  pagi-pagi sebelum kelas mula, akan ada baca Quran satu muka @ 1 surah beramai-ramai...time sekolah menengah kat SMK (Agama) Wataniah, setiap hari lepas solat 5 waktu, baca al-Mathurat kadang2 baca Yasin ramai2..Ya Allah, rindunya suasana seperti itu..trase ingin kembali je jika boleh..bestnya kalau dpt lakukan aktiviti mcm ni lagi...

ok, sampai cni dulu..nk tutup kedai dah..ngeh3~~

Salam sayang,


Adik-adikku Insya Allah Boleh!!!

as salamu 'alaikum warahmatulahi wabarakatuh..
(ada gaya pemidato mcm adik-adik dalam 'Adik-adikku' tak?hehehe...)

ha, korg tgk x td?best tau..semuanya berbakat..penuh dgn semangat yg kental, suara yg lantang, dan yg sama waktu dgnnya la bg seorg pemidato..


a big applause for all of them especially pd pemenang2 iaitu 
adik Amirul Munir, adik Syafiqah Fasiha dan adik Zaid Najmudin..
Tahniah pd semua ...Syabas!!!Congratulations!!!
sesungguhnya akak jeles ngn kalian semua sbb kalian berani, dan berbakat besar serta tidak malu sehingga boleh tampil ke depan bercerita dan berpidato..

akak nk habaq ckt y kalian mmg da berjaya buat akak dan rsanya penonton2 lain nya pun 
gembira, ternangis, tergelak dan yg sewaktu dgnnya masa dgr kalian berpidato..
akak 'salute' la kat kalian sbb wpun masih kecil pd usia tp 'berjiwa besar'...


last but not least, sekali tahniah akak ucapkan buat kalian bertiga dan semua peserta 
'Adik-adikku Insya Allah Boleh' musim ke2 dan juga yg pertama dulu..
akak harap kalian dpt teruskan hingga berjaya dan menjadi teladan pd adik-adik yg lain..
Insya Allah kalian boleh...

nota kaki:
harap2 bnyk lagi rancangan seperti Adik-adikku ini , Imam Muda dan Akademi Al-Quran di giatkan lagi bagi melahirkan generasi yg berlandaskan Islam dan mengurangkan rancangan yg berunsurkan hiburan semata-mata kerana kita perlu selaraskan dunia dan juga akhirat..Insya Allah..
semoga Allah permudahkan segala urusan yg baik dan bermanfaat pd kita dan masa depan..
ameen...

kla, nk tdo dah..esk nk bgun awal sikit sbb nk sahur..banyak lagi 'hutang' dengan DIA yg belum di bayar..huhu..
(sapa suh lambat ganti..huhu..)
mudah2an di permudahkan..

wassalam, adios..

Salam sayang,



Saturday, March 19, 2011

Usia vs Kematian

as salam dan salam hari sabtu semua,...

1st of all, nk gtau ni...
x kira la korg nk tau ke x, tapi aku nk gtau gak...

sebelum 2, korang tau x hari ni bpe haribulan?
ok la, aku gtau kalo yg x ingat tarikh 2 ye...
hari ni ialah 19 Mac 2011
bersamaan dgn 14 Rabiul Akhir 1432H


actually, today is 
MY
BIRTHDAY
(x malu kan?org x tnya pn aku gtau gak..huhu..)
(ah, suka hati aku la dah ni blog aku...hahaha...)

so, dikesempatan ni, aku nk ucapkan selamat hari lahir pd diri sendiri..




SELAMAT HARI LAHIR 
SUHAIBAH 
anak 
P.Da Musa dan Mok Yoh (Mek Kelsom)
yg ke-24..
(eh, 24 ke?bkn 18 ke?hehehe...rsa muda je lagi..hakhakhak..)

(rsa rajin ckt nk m'edit gmbr hari ini..cntk x?hehehe...)

org 1st wish aku pagi ni ialah DJ, pastu noor, then k.long, then ma and buka fb noor lagi..hehehe
kesian noor sbb aku x ingat save number phone dia hari 2..hehehe..
then kat fb ramai gak la yg wish..
anyway, thanks a lot to all yg wish besday hari ni..
thanks a lot atas ingatan kalian semua..
hanya Allah yg mampu membalas nya
dan mudah2an persahabatan kita semua akan berkekalan hingga akhir hayat nnt...


smpena hari kelahiran ku dan pertambahan usia pada hari ni, 
maka bertambah dekat lah aku dengan kematian..


masalahnya ialah 
'AKU DAH BERSEDIA KE?'
huhuu..


mestila belum lagi..
banyak lagi yg aku x buat, x amal, 
amalan pun banyak yg kurang lagi dalam iman, hati dan akal...


oleh itu, ku pohon pada mu 
Ya Allah...

 terima lah antara doa-doa ku ini::

هَبْ لِي حُكْمًا وَأَلْحِقْنِي بِالصَّالِحِينَ
Hablii hukmaw wa al hiqniy bish shoolihiin
“Ya Tuhanku, berikanlah kepadaku hikmah dan masukkanlah aku ke dalam golongan orang-orang yang saleh” (Q.S. Asy-Sy’araa: 83)
اللهم اجعل خير عمري أخره و خير عملي خواتيمه و خير أيامي يوم لقائك
Allaahummaj’al khayra ‘umrii aakhirahu wa khayra ‘amalii khawaatiimahu wa khayra ayyaamii yawma lliqaa’ika
“Ya Allah jadikanlah sebaik-baik umurku pada ujungnya dan sebaik-baik amalku pada akhir hayatku, dan (jadikanlah) sebaik-baik hariku yaitu hari ketika aku bertemu dengan-Mu (di hari kiamat)” (H.R. Ibnus Sunny)
اللهم اختم لنا بحسـن الخاتمة ولا تختم علينا بسـوء الخاتمة
“Ya Allah, akhirilah hidup kami dengan husnul-khatimah (akhir yang baik), dan jangan Kau akhiri hidup kami dengan suu-ul-khatimah (akhir yang buruk)”
(reference::Matikan aku dalam Husnul Khatimah)


footnote::
marilah kita beramal selalu kerana kita x akan tahu bila masanya kematian akan menjemput kita pergi bertemu pencipta yg SATU...
moga kita semua di beri kesempatan untuk bertemu 
dgnNya (ALLAH) dan kekasihNya(Nabi Muhammad s.a.w)..
ameen, ameen, ameen, ya rabbal 'alamin..

mode::
pergi ke putrajaya hari ni sbb nk naik hot air balloon tp x dpt naik pun..huhu..
sedih sbb ingat nk smbut birthday tahun ni ngn naik mende 2..last2 blk saje2 je..
tp alhamdulillah kerna sbgai kenangan pergi ke sana, buat poskad tulisan khat 
ada nama sendiri..wpn kna bayar rm5, tp berbaloi sbb cantik..nnt kalo ada masa akan di upload nnt, k.




Alien and Chipmunks from Angah..hehehe
tq angah..comel n sweet je..hehehe

salam sayang, 



Friday, March 18, 2011

same ke?x kan?kan?kan?huhu...

as salam and hi to all...

hari ni aku rsa rajin la sgt2 update blog sbbnya hari ni sje 2 post aku type...heheheh....so, based pd headline kat atas 2, aku nk tnya korg la..korg kenal x Cikgu Syida yg nyanyi kat YouTube 2 x?korg ingat x muka dia?yg x ingat, ni aku upload 1 gmbr nk bagi korg ingat blk...huhuu




tgk dan perhati elok2 ek..aku nk tnya soklan kat korg ni...
(make sure jawab seikhlas2 nya ye..)

sebelum 2, aku upload kan gak la gmbr ku yg comel ni..huhuhu...
comel kan?
(org lain x puji, so aku puji diri sendiri la..wuwuwu)

soklan aku ni taraf pingat emas tau..xde dlm soklan exam tau..huhu..soklan nya ialah, korang da tgk gmbr cikgu syida yg kat atas 2 kan?korang rasa la kan, sama ke muka dia ngn muka aku?jwb seikhlas2 nya ye..wuwuwu...

so, cmne?aku x tau la apa korg pikirkan..tp aku pn xtau la..ada org kata muka aku sama ngn muka dia..nak2 plak org yg ckp tu lelaki..(aish, apa la nsb aku ni asyik kna tegur ngn budak lelaki je..huhu..cuma yg beza kali ni ialah bukan pasal appearance aku...[Facial Treatment]..tp yg lain plak..wuwuwu..)

hal ni start msa aku p teman kawan p htr surat MC kat HR..msa tgh jalan ikut kawan 2 la mamat 2 tegur 'awak ni macam Cikgu Syida la'..aku apa lagi buat muka blur la sbb x tau dan x terlintas pn muka akak 2..pas2 boleh plak mamat 2 pnggl kawan lelaki sebelah dia dan ckp 'Eh, ko tgk mu dia, mcm Cikgu Syida kan?'..ekspresi muka aku still mcm tdi gak..tapi yg bagus ckt ngn kawan mamat 2 ialah, dia backup aku 'eh, x baik la ko cakap macam 2'..aku pn dgn muka slumber badak dan buat muka x malu, tnya la kawan mamat 2, 'Cikgu Syida mana ni'? mamat tu reply kat aku 'awak x kenal ke?yg nyanyi kat youtube 2?' serta merta aku x naik marah tapi aku control la ckt sbb ada ramai gak org kat c2..cuma aku ada ckp ckit kat diorg 'sampai hati korang ye'...tp boleh plak masa nk kuar dri tmpat 2, mamat yg tegur aku tu cakap kat aku, 'nnt kita jumpa kat kelas ye' bkn nya nk mintak maaf..wuwuwu...

lpas aku jumpa 2, aku try tnya kawan aku, betul ke muk aku ni macam yg 'mamat' 2 ckapkan?huhu...ada yg cakap ye, ada gak yg ckp bukan...kalo korang mcm mne?huhuuh..

perasaan aku lpas 2, aku pn x tahu cmne nk describe...sma ada aku gembira sbb indirectly aku jadi glamor @ sedih sbb org akan mengata aku based pada apa yg cikgu 2 buat @ marah @ x de perasaan maybe skrg ni..kat ofis ni aku da jadi mcm satu hiburan plak..aku lalu ckt, 'ye cikgu syida da datang'..huhu...aku rasa aku nk pilih yg last skali la..xde perasaan pape, boleh x?tp x boleh gak sbbnya aku ni manusia biasa je..ada hati, ada perasaan sendiri..aku ada gak rasa nk marah kat sapa yg pggil aku cm2 tp aku x boleh sbb bukan salah diorg..sbbnya kalo aku marah diorg nmpak sgt yg aku ni x mensyukuri nikmat Allah kan?huhu...

kalo korang jadi aku dan perkara cmni berlaku kat korg, apa korg nk buat?huhuu...

footnote--> sorry 4 the inconvenience..i'm just a normal person that also have heart to be taken care of..but i cannot do anything..thus, i'm sorry if i've done anything wrong to someone which i don't know that i've actually do wrong to him/her..sorry 4 everything..maybe this is the 'balasan' or 'hidayah' that Allah wants me think about it and as a lesson to me..i'll accept everything with all my heart coz i know that Allah knows better than i...insya Allah...amin...

selingan--> comel x gmbr mug kat bwh ni?comel kan? mood:: nk mencari mug ni @pn ada sesapa nk bagi x?hehehe....



Salam sayang,




Nothing is IMPOSSIBLE but the word itself says I'M POSSIBLE

as salam, salam hari jumaat semua..


topik kt pada hari ni ialah...SILA baca sendiri tajuk di atas ye...hehehe...maaf, sbnrnya aku mls nk taip blk..hahaha..


Nothing is IMPOSSIBLE but the word itself says I'M POSSIBLE
~Audrey Hepburn~

aku copy paste je apa yg aku type kat atas 2..hehehe..ayat ni aku jmpa masa aku kat Unimas, Sarawak time Infosys hari 2..make me more inspiring after read the statement. so, aku buat desktop background..semalam,  aku cari balik wallpaper yg ada tulis ayat ni (tnya p.cik google.hehehe)..so, dpt la yg ni..tp aku edit ckt.letak nama aku kat bwh..ngeh3..maaf, kalo ada yg marah aku yg 'PERASAN; ni..huhuhu..


aku rasa knapa aku tetibe je terpikir ayat ni sbbnya aku tgh obses ngn lagu IMPOSSIBLE by Shontelle rsanya..korg da dgr x?best gak la..aku cari yg ada lyric sbb senang aku nk karok nnt..(ops, kantoi yg aku ni suka karok..tp kekadang je..tu pun dlm toilet and dekat dapur je pn...hehe.)

video

ni utk sesapa yg nk nyanyi gak n x pernah dgr lagu ni..just 4 u...
~IMPOSSIBLE~

nota kaki::nothing is impossible if u want it...so, let's struggle..until the END..insya Allah...

wassalam.

Thursday, March 17, 2011

aku karate lelaki lembut di atas bumbung rumah sebab aku seksi dan aku boleh buat..

as salam, sume...hehehe...ganas x tajuk aku kat atas 2?hehehe..ganas kan?tp mmg aku ganas n lasak pn...nasib la sapa jadi laki aka suami aku nnt...hahhaa...gelak jahat..

ya Allah, x sopan nya aku...huhuhu...
ni kalo bakal mak mertua tgk ni mst reject trus ni n x ngaku kenal aku cmni...wuwuwu.

(maaf, sy hnya berlakon sje2 je kat cni..sy sopan org nya..sungguh..x tipu...ha, tgk ni.
sopan kan?malu2 je...hehee...)
back to the title, apa korg pikir bila tgk tajuk 2?ada x mcm ni?atau cmni?wowowo...aku x tau apa korg pikir..tp yg penting, aku nk gtau yg aku pndai gak karate ni.bkn nk bermegah just nk gtau je..bkn karate sgt pn, just aikido, 2 pn tali pinggang 1st 2 je..bleh la ckt2..tp x de la pndai sgt, sekadar sbagai pelindung diri sendiri insya Allah bleh la..jgn sangka aku lemah ok..

ok, psl lelaki lembut...4 ur all information, aku bkn x suka kat golongan lemah ni, tp entahla..bnyk2 kali tgk kesian ada gak, sbbnya bukan diorg mintak macam 2, naluri diorg yg kuat ke arah mcm 2..aku x nak tulis lebih2 la, nnt x psl2 kena kat aku plak sbb asyik mengata golongan ni..setiap kejadian yg Allah ciptakan pasti ada hikmahnya dan jika ada yg buat jahat, pasti di balas jua..cuma caranya mungkin berbeza..sbb 2 la kalo boleh aku x nk la nmpk sgt yg aku ni x berapa dan x juga suka sgt kat golongan ni.. aku takut husband aku nnt plak yg mcm 2..ya Allah, mintak dijauhkan lah..TAPI kan, yg paling aku suka dgn golongan ni ialah diorg ni seorang yg penyayang..betul ke?wallahu'alam..nnt la aku cuba selidik ngn kengkawan nnt..btol ke x..hehehe..

statement yg ke 3 and last is aku seksi..korg rasa aku seksi ke?hehehe...ayat perasan ckt..hehehe...biasa la kt kna ada perasaan 'PERASAN' gak sekali sekala..hehehe..
xdela, aku kalo boleh x nak la seksi2..seksi dpn husband nnt ok la..dpt gak pahala..kalo dpn org yg x kenal nk seksi2 ni, dpt dosa bnyk la..wuwuwu...insya Allah, aku akan usaha kan xupaya x seksi tp at the same time aku elegent..hehehe..nk jdi wanita berkerjaya la katakan..hehehe...insya Allah, mudah2an Allah permudahkan la urusanku..amin..

Untuk pengethuan semua, statement aku yg di atas 2 aku amik dri kawan aku based pada tarikh birthday and favorite color..kalo sapa2 nk try, di persilakan..kelakar gak la..aku da try buat utk kwn2 aku kat ofis ni sbb x de keje sgt n nk hilangkan boring..lawak2...have a try, friends..

1-Ambil ayat dari bulan korang lahir:

January--------aku sepak
February-------aku lompat atas
March-----------aku karate
April-------------aku cium
May--------- ----aku terajang
June-------------aku peluk
July--------------aku buat sardin dengan
August-----------aku makan dengan
September------aku menari dengan
October----------aku menyanyi dengan
November-------aku jelir lidah kat
December-------aku lari keliling


2-Ambil ayat dari hari lahir korang

1------- burung hantu
2------- makluk asing
3--------public phone
4------- basikal aku
5------- lelaki salji
6------- gangster kampung
7--------mobile telefon aku
8--------hantu jepon
9--------kawan baik nenek aku
10-------kawan lembu aku
11-------cikgu lama aku
12-------kerbau ayah kawan aku
13-------ahli bomba
14-------lembu mak aku
15-------kambing ayah aku
16-------kapak mak aku
17-------lesung batu
18-------pedang aku
19------ lelaki lembut
20-------tikus adik aku
21------ ninja
22-------Chuck Norris
23-------mee kari adik aku
24-------kambing aku
25-------pemain bola sepak
26-------buaya
27-------ayam serama
28-------ipod aku
29-------kucing engkau
30-------kutu rayau
31-------hantu jepun

3-Ambil ayat dari hujung tahun korang di lahirkan


1--------- di dalam kereta aku
2 ---------di atas katil engkau
3 ---------di dalam jamban
4 ---------di bawah katil
5 ---------di atas motosikal
6 ---------di bawah jambatan
7 ---------di atas bumbung rumah
8----------masa makan atas meja
9 -------- semasa jalan2 cari kucing adik aku
0 -------- di dalam bilik tokwan


4-Ambil ayat dari color yang korang suka:
putih---------sebab aku suka macam tu
hitam--------sebab aku memang degil
Pink----------sebab aku memang terer
merah-------sebab ade suara yang bagitau aku
biru----------sebab aku seksi dan aku boleh buat
hijau---------sebab aku betul2 serius nak lakukan
Purple-------sebab ada orang suruh

kelabu-------sebab aku tak boleh control diri aku
kuning-------sebab ade orang ofer aku 10 rm
Orange------sebab aku pikir aku bijak
cokelat------sebab aku memang boleh buat
lain2---------sebab diri aku seorang ninja!

kla, da bnyk aku menulis hari ni smbil2 borak2 ngn kengkawan..nnt aku update lagi bila ada masa n topik nk di utarakan...hehehe...


Salam sayang,

Thursday, March 10, 2011

awesome weekend...

as salam semua..hello2, hehehe...apa khabar sume?harap2 chat sume ye...(baik la plak aku mlm ni..tnya khabar sume, tp baik ape aku?ngeh3..)

well, focus to the headline...last week, 5 and 6th March are the best wekend of this month..u all know why??hehehee...this because i went hang out with my old friends...

on saturday, i went to Bukit Cerakah, Shah Alam met with my netcentrians friends..we all doing skytrex except me, k.dila n bf k.dila..(em, bkn sbb takut tp cuma x nak je..hehehehe)..so exciting and extreme...all my frens that doing skytrex choose the extreme challenge which was the longest track (22 challenges)..if anyone wants to know more about this skytrek, rates and how to book at bukit cerakah, u all can visit bukit cerakah's website which contains more details information..Skytrex

i've pick some photos taken on from piah and k.syida's fb..but sorry if it not interesting to see bcoz it's all me and my frens pics..


me with skytrex banner. 

mira, piah, dj, muni and me..(5 from 10 budak hitam)


me with piah..(like this pic coz i and piah smile purely)

waiting to ride the  bus to go to the skytrex place.

posing again..hehehe..

me trying to ascend with the help of rope..credit to k.dila for the picture..hehehe..

i'm walking in the jungle like jungle trekking coz not involve in skytrex..hehehe..


after finish skytrekking..

ha, i've 1 story to tell u all..this happen to me while i was waiting my frens finish their skytrex..em, u all see the above picture of me wearing the hat right?hehehe...i'm cute,right?hahahaha...

sory, i terperasan la plak..ngeh3...cmni..i'm waiting my fren at the wood table and chair provided at skytrex place..then, came an uncle and ask me "are you photgrapher?" i'm shocked to death with that uncle question. i said "No" and ask him why he ask me like that.. he told me that i look like a photographer coz at the time he saw me, i'm holding the Canon camera (k.syida pnya) watching the pitcures that have been taken until that time. but actually i'm not catching any pictures just see it like the photographer action..hehehe...can u imagine that?hehehe..it's seem that i have the talent la right?ngeh3...

well, after skytrex, my frens and i (5 budak hitam) went to ayam penyet's restaurant at seksyen 7..so delicious although it is so spicy which i was crying and at the same time eating it..wuwuwu...

us at the ayam penyet's restaurant..

that day, i've made a record for it was the longest time i've ever do hanging outside..this bcoz, that morning, i went out from my uncle's house at 7.00 am at the taman melati's lrt and arrived back at that place on 9.00pm..hehehe...so long, right..but so lucky, my uncle's did not say anything..ngeh3...

however, after my uncle's pick me up at the taman melati's LRT, we did not back to home but go to restaurant to eat satay. i'm ordered kuey teow kungfu for dinner..hehehe...after that, my uncle's family and me went round KL. we went to pusat karangkraf, istana budaya to meet with k.siti..unfortunately, it's already after 10pm, so the event has been closed and will be open tomorrow morning..at last, we went home at 11 pm...wah, so long i'm travel that day..from 7 am until 11 pm..wuwuwu...anyway, so fun...hehehe...

on sunday, i went hang out again but with my primary school(noor) and secondary school (suhailie)..we've already plan that date a long time before that and lastly, we decided to meet at Masjid Jamek's LRT and will  do window shopping and shopping at Jln TAR..hehhee..

to short the story, below were the pics taken that day with them at suhailie's FB..(p/s to suhailie::mohon izin ye..hehe..da amik, baru ckp..ngeh3..) we ate lunch at the nearest's food court..so delicious coz so hungry..hehehe..

me and noor at jln masjid jalan india..
suhailie with her cousin..

At the same day, we all met with jey, our schoolmate at secondary school (SMU(A) Maahad Ahmadi Tanah Merah) in the Masjid, Allah's House..subhanallah, maha suci Allah..in many places we went, in the ALLAH's house we met..Alhamdulillah..and wish that our friendship will be lasting forever..insya Allah...
zam noor aka jey with noor in the masjid india..
me with jey

noor, me, jey and suhailie..

after suhailie and her cousin went home coz suhailie can't walk at a long period, noor and me start searching a 3-in-1 bag for me and a jubah for my mother...after that, we split in the masjid jamek's LRT and go to our destination ourself..

FootNote::to all my frens that 'sudi' spend time with me and made my 2 days of holiday interesting, a lot of "THANK YOU" 
to all..i love u all and wish that we can spend another time together again..

ok u all, i think i better stop now and prepare to sleep although it still early..hehehe...next time, we meet again at other post..

mode::don't know what to do and where to go this coming weekend..follow uncle's family or stay at home and go to the friend wedding at seremban..huhu..